Tolv steg till andligt uppvaknande

0

Tolvstegsfilosofin startade med Anonyma Alkoholister på trettiotalet i USA och sprang ur insikten om att ett så svårlöst mänskligt problem och dilemma som alkoholism behövde ett gudomligt/andligt angripande för att kunna åtgärdas.

En “riktig” alkoholist (till skillnad mot en storkonsument eller vanlig “festprisse” som visserligen kanske missbrukar alkohol men fortfarande har förmågan att sluta) har förlorat sin egen vilja, man kan säga att hjärnan har blivit kidnappad av spriten till den grad att alkoholisten inte längre kan se klart eller sanningen om sig själv och sin situation utan istället lever i vad man kallar förnekelse. En förnekelse som går ut på att göra allt för att kunna fortsätta dricka.

Ur detta har vuxit otaliga tolvstegsprogram som alla adresserar olika typer av missbruk och andra tvångsmässigt beteenden, det finns säkerligen 300 eller mer, alltifrån Anonyma Narkomaner, nikotinister och överätare till spelberoende och till de som inte kan förlösa sin kreativitet på egen hand, som A.R.T.S Anonymous.

 

Det finns självklart program även för så kallat medberoende och anhöriga till alkoholister och andra med beroenden – Al-Anon – och för “vuxna barn” som har vuxit upp med missbruk eller i andra typer av dysfunktionella familjekonstellationer – ACA.

Det gemensamma för alla dessa program är insikten om maktlöshet inför problematiken på egen hand och hoppet eller insikten om att det kan finnas en “högre kraft” som kan komma till undsättning. Generellt kan man säga att tanken är att vad det än är som missbrukas så är det ett försök att fylla ett inre tomrum eller hål som bara kan fyllas andligen. Många som återhämtar sig från sina beroenden med hjälp av tolvstegsmetoden kan berätta om att de i andligheten finner det de sökte i drogen eller beteendet – något som drogen eller beteendet till en början verkade ge, men som sedan slutade fungera.

Det var också den pusselbiten som AA:s grundare, alkoholisten och aktiemäklaren Bill Wilson, fick och som gjorde att att han tillsammans med en annan svår alkoholist och läkare som gick under namnet Doktor Bob, fann ett recept som kunde göra de mest hopplösa fall av alkoholister varaktigt nyktra: en grundlig inventering av sitt liv och sina brister och ett seriöst försök att ställa saker och ting till rätta så långt som möjligt – och sedan ett fortsatt liv baserat på andliga principer samt hjälpa andra med samma problem att också nyktra till.

I tolvstegsprogrammet talar man om Gud, men med tillägget “som du uppfattar honom”, vilket är en inbjudan att skapa dig din egen uppfattning om vad denna Gud eller högre kraft är. Att man kallar Gud för honom är mer en semantisk fråga färgad av den tid då Anonyma Alkoholister uppstod, mer än att man menar att Gud är en han. Hade programmet skapats idag är jag övertygad om att man antingen tagit bort genderspecifikationen eller talat om Gud som omfattande både den manliga och kvinnliga principen.

Man kan tänka på Gud som Universum självt, Livskraften, den Ursprungliga Skapande Principen som är allestädes närvarande och verksam eller den Yttersta Orsaken som sedan lever i och genom sin skapelse – i naturen, allt som är, inom oss. Eller Kärleken självt. Det viktigaste är att komma ihåg att det som kan KALLAS Gud i brist på bättre ord är i själva verket en odiskutabel kraft som både kan upplevas och erfaras och har inte direkt med religion att göra. Vissa människor har tillgång till och lever med denna kraft utan att för den skull “tro på Gud”, de kan kalla den någonting annat och kanske tillskriver den naturen eller i mötet med sina barn eller konsten.

Tolvstegsprogrammet är trots hur det kan låta först och främst ett andligt program och öppen för folk av alla trosriktningar, inklusive ateister och agnostiker.

De tolv stegen är utformade så att de kan framkalla ett så kallat andligt uppvaknande för dem som går igenom dem. Ungefär som ett recept: om du använder vissa föreskrivna ingredienser och går tillväga enligt anvisningarna är sannolikheten stor att du får den rätt eller det bakverk som receptet utlovar.

Om man gör stegen så som de är avsedda leder det till ett specifikt resultat och även om detta resultat har sin personliga touch och kan upplevas olika för olika människor så är det i sin kärna en andlig upplevelse. I princip vem som helst som gör stegen kan få egen inre upplevelse och erfarenhet av en kraft “utöver sin egen” inom sig. En kraft som fyller det tomrum som var problemets ursprung. När det inre tomrummet är borta försvinner begäret efter att fylla det med alkohol, andra droger, skadliga beteenden eller vad det nu kan vara.

Det är 12-stegsprogrammets styrka – vilket miljontals människor världen över som annars skulle ha dukat under eller levt eländiga liv dagligen vittnar om. 

Man kan också se de tolv stegen som en modell för andligt växande som kan vara värdefull också för människor som inte räknar sig som beroende eller gravt dysfunktionella, på grund av den andliga livsvisdom som de rymmer, baserade som de är på universella andliga principer. 

Men framförallt för den som har vad som kan upplevas som olösliga problem eller dilemma kan det vara värt att kolla upp ett tolvstegsprogram, inte minst för den gemenskap det kan innebära att träffa andra som förstår och som kan vara ett stöd. Med lite tur finns det något program med möten i närheten. Annars finns det en hel del information och hjälp på nätet.

Tolvstegsprogrammet passar inte alla, men för den som är öppen och kan lägga sina förutfattade meningar åt sidan så kan det vara det bästa som har hänt.

star

HELA ÅRETS TAROT hittar du här.

star

Vill du veta mer om vem jag är kan du läsa här.

star

Vill du ha hjälp?

Jag spår och vägleder varje varje vecka på Tarotguiderna – agentnummer #43

– du hittar alltid mina arbetstider här.

Jag är även utbildad numerolog med lång erfarenhet och tar emot för privata läsningar

– om detta kan du läsa mer här.

Varmt välkommen att höra av dig!

Dela.

Om skribenten

Jag är konstnär, mystiker, intuitiv & klarvetande samt andlig healer och hittas bland annat på Tarotguiderna.se Jag har god erfarenhet av och är specialiserad på vägledning för tvillingsjälar och andra med avancerad själsrelationer och på hur man kan arbeta för att komma i sin själs kraft och få ordning på både sitt liv och sina relationer.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke