Vad är mystik?

En mystiker har haft eller har en egen inre, personlig och privat erfarenhet av och relation med detta någonting, större än det egna begränsade jaget/egot/personligheten med det det gudomliga men som kan gå under vilket namn som helst – eftersom det är just en subjektiv erfarenhet och upplevelse och inte en sak som det går att ta eller se på. Vissa kallar det för Gud, andra kallar det för Själen, Högre Kraft, Livet eller Universum.

10358709_s

Det spelar ingen roll vad det kallas, och det har ingenting med religion att göra egentligen, mer än att alla religioner har sitt ursprung i mystika upplevelser, som sedan tolkats – och vantolkats – av andra som saknat den egna direkta upplevelsen och erfarenheten – varpå det urartat som historien och dagens verklighet visar och som alla vet, till både det ena och det andra – religionskrig, bokstavstroende och fundamentalism – vilket allt är den totala motsatsen till sann mystik.

För en mystiker, för den som gör den här erfareheten, spelar det heller ingen roll om den direkta kontakten är övergående eller varaktig; från mötet med detta – vad det nu är eller kallas – går ingen oberörd. Kort eller långt så förändrar det en människa och hennes liv. Hon tror inte längre. Hon vet.

Ofta räcker orden och språket inte riktigt till för att beskriva varken upplevelsen eller fenomenet, även om många försökt och fortsätter försöka. Det är därför de flesta mystiker pratar i paradoxer och liknelser och uttrycker sig i poesi, som till exempel den sufiske mystikern Rumi som många känner till.

Andra stora själar och kända mystiker genom historien är t.ex. Buddha, Jesus, Moder Teresa, Einstein, Martin Luther King Jr, Carl Gustav Jung och svensken Dag Hammarskjöld för att nämna bara några få.

Att vara mystiker behöver dock varken vara högtidligt eller storslaget, alla mystiker förändrar inte historiens förlopp på det iögonfallande och avgörande sätt de här själarna har gjort. De flesta mystiker lever och verkar i vardagen, utan åskådare och utan publik.

Vill du ha hjälp?

Jag spår och vägleder varje varje vecka på Tarotguiderna – agentnummer #43

– du hittar alltid mina arbetstider här.

Jag är även utbildad numerolog med lång erfarenhet och tar emot för privata läsningar

– om detta kan du läsa mer här.

Varmt välkommen att höra av dig!